Mortier &
houwitser

Op deze pagina vind je alle info terug
over de hoofdbewapening van artillerie. 

Blauw Licht-Dikke Balk
in actie

Bekijk onze bewapening in actie!

De mortier 120 RT, 120 mm

De mortier 120 RT, 120 mm is van Franse makelij.
Het is een krombaanvuurwapen dat projectielen van 120 mm kan afvuren over een afstand van meer dan 8 km.

De mortier 120 RT, 120 mm weegt in totaal 643 kg en beschikt over een vast onderstel met één as, een massieve basisplaat van 190 kg en een loop van 114 kg.

Het wapen wordt getrokken door een lichte Mercedes Unimog vrachtwagen of een licht pantservoertuig Dingo.
Indien nodig kan de mortier ook vervoerd worden per helikopter.
De mortier kan ook gedropt worden samen met de paracapaciteit.

Wat de mortier 120 RT uniek maakt, is dat het wapen beschikt over een getrokken loop, waarmee aangepaste munitie kan worden afgevuurd. Behalve voor conventionele, explosieve granaten is de mortier ook geschikt voor het gebruik van munitie met lange reikwijdte (tot 13 km), rookvormende of lichtgevende projectielen.

Voor de bediening van de mortier 120 RT, 120 mm zijn in gevechtssituaties minimum 3 manschappen nodig.

De giat LG1 houwitser, 105mm

De giat LG1 houwitser is een artilleriestuk van Franse makelij.
De giat LG1 weegt 1.520 kg en wordt getrokken door een lichte Mercedes Unimog vrachtwagen of een licht pantservoertuig Dingo.
Indien nodig kan het stuk ook vervoerd worden per helikopter.

De giat LG1 houwitser heeft een kaliber van 105 mm en kan tot 12 schoten per minuut afvuren, met een bereik van 11,5 km (met conventionele munitie) of 14,9 km (met speciale ‘Long-Range’-munitie).
De giat LG1 houwitser kan in 60 seconden vanuit zijn transportpositie in stelling worden gebracht.

Voor de bediening in gevechtssituaties zijn strikt genomen minimum 3 manschappen nodig.

Vergelijking opgelijst

Mortier

Houwitser

Opdrachten Bataljon Artillerie

Verleden (de recentste opdrachten)

Enhanced Forward Presence – LITOUWEN en LETLAND

Het Bataljon Artillerie heeft reeds tweemaal deelgenomen aan deze opdracht op de oostflank van de NAVO, in de regio van de Baltische Staten.

Telkens leverde het Bataljon Artillerie een peloton mortieren aangestuurd door planners en vuursteunleiders die zich integreren binnen een gevechtseenheid.

Very High Readiness Joint Task Force (2015 en 2019)

Het Bataljon Artillerie heeft in het verleden reeds tweemaal deel uitgemaakt van de snelle reactiemacht van de NAVO.

De Batterij Howitzer heeft deze taak telkens uitgevoerd, waarbij het personeel en de middelen iedere keer gedurende een periode van 3 jaar in NAVO verband heeft gewerkt. Gedurende volledig 2015 en 2019 moest het personeel met alle middelen binnen de 7 dagen kunnen vertrekken voor eender welke opdracht in NAVO verband.

International Security and Assistance Force – AFGHANISTAN

Defensie heeft gedurende 18 jaar deelgenomen aan de internationale coalitie in Afghanistan, eerst aan de International Security Assistance Force (ISAF) en sinds 2015 aan diens opvolger, de Resolute Support Mission (RSM).

Het Bataljon Artillerie heeft meermaals ingestaan voor de bewaking van de luchthaven van KABUL (Kabul International Airport – KAIA) in de provincie van de hoofdstad.

Daarnaast heeft het Bataljon de opdracht voor training van het Afghaanse leger, alsook gezamenlijke operaties in de strijd tegen de taliban in het noorden van Afghanistan, ondersteund met Tactical Air Control teams.

Operation Vigilant Guardian – anti-terreur op Belgisch grondgebied

Operatie Vigilant Guardian (OVG) werd opgestart in januari 2015 naar aanleiding van verschillende aanslagen in Europa. De opdracht maakte deel uit van de strijd tegen terrorisme op het eigen Belgische grondgebied. Defensie leverde gedurende zes jaar steun aan de federale politie om gevoelige plaatsen te bewaken en te beveiligen.

Het Bataljon Artillerie heeft gedurende die periode mensen en middelen ontplooid op gevoelige plaatsen in Antwerpen en Brussel, alsook voor de beveiliging van de kerncentrales van Mol, Geel en Doel.

Activatie VJTF 22

25 februari 2022

De NATO Response Force wordt als reactie op de inval door Rusland in Oekraine voor de eerste maal geactiveerd in het kader van de collectieve veiligheid van de lidstaten.

België wordt hiervoor ingezet in Roemenië onder het commando van het Franse 27e Bataillon de Chasseurs Alpins. Ze zullen er een beschermings- en afschrikkingsmissie uitvoeren.

Het Bataljon Artillerie heeft hieraan deelgenomen met een Fire Support Team.

How

Toekomst

Enhanced Forward Presence – LITOUWEN (2023)

In de Baltische staten en Polen is de NAVO permanent met vier internationale gevechtsgroepen (Battle Groups) aanwezig.

Het Bataljon Artillerie ondersteunt deze opdracht van 6 maanden met een peloton mortieren uit Lombardsijde, aangestuurd door planners en vuursteunleiders uit Brasschaat.

Collective Defence Battle Group Roumania (2023 – 2025)

In het kader van het Oekraïens-Russische conflict werden militairen ontplooid naar Roemenië, via de activatie van de snelle reactiemacht van de NAVO in 2022.

Sindsdien is de NAVO permanent aanwezig in Roemenië met een Battle Group ter versterking van de oostflank van de NAVO.

Het Bataljon Artillerie zal mensen en middelen ontplooien gedurende meerdere, opeenvolgende rotaties van 4 maanden om deze Battle Group te ondersteunen. Deze inzet zal initieel twee jaar duren.

Very High Readiness Joint Task Force – snelle reactiemacht NAVO (2023)

Sinds 1 Jan 23 maakt de Batterij Howitzer opnieuw deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO, en dit gedurende het volledige jaar.

Wegens het lopende conflict tussen Rusland en Oekraine en de hieraan verbonden risico’s, moeten onze mensen en middelen binnen de 5 dagen kunnen worden ingezet in NAVO verband.

De Batterij Howitzer maakt voor deze opdracht deel van uit van multinationaal veldartillerie bataljon, onder leiding van het Duitse 345e Artillerie Lehr Battalion.

European Union Battle Group (2024)

Vanaf 1 Jan 24 zal de Batterij Howitzer overgaan naar een opdracht European Union Battle Group.

Hiervoor moeten ze klaar zijn om eender wanneer te kunnen vertrekken voor een opdracht onder Frans bevel, binnen het kader van de Europese Unie.

Het Bataljon Artillerie levert hiervoor dezelfde middelen en personeel als voor onze deelname aan de snelle reactiemacht van de NAVO in 2023.

How