Uitleg stand 4 - Griffon EPC
NL
We zien hier de situatie zoals deze vandaag de dag in het bataljon is. De Dingo 2 CP wordt gebruikt als commando-voertuig door zowel onze leidinggevende officieren, als onze schootsburelen. Het voordeel van deze Dingo is dat hij relatief klein en licht is, waardoor hij dan ook vrij wendbaar is. Bovendien is hij modulair opgebouwd wat de veiligheid van het inzittend personeel ten goede komt. Het nadeel van de Dingo is dat hij een te beperkte transmissiecapaciteit heeft, met een configuratie die de dag van vandaag niet meer voldoet aan de vereisten. Bijkomend is zijn technologie op vlak van bepantsering en veiligheidsvoorziening, zoals zijn anti-CBRN capaciteit, reeds verouderd.
Aan de rechterkant zien we een afbeelding van ons huidig BMS-systeem, Elias, in combinatie met ons artillerie rekenprogramma AFSIS. Dit is een zeer gebruiksvriendelijk systeem, maar biedt geen ondersteuning voor andere vuursteunmiddelen, buiten onze mortieren en houwitsers, of detectieapparatuur, waardoor het niet geschikt is voor de toekomst in zijn huidige situatie. AFSIS brengt ook beperkingen met zich mee in functionaliteit, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van ondersteuning voor een programmavuur, of is het niet mogelijk om een 3D-weergave te zien van de kogelbaan in het terrein.
Introductie (Toestand na voltooiing CaMo-project)
Na de voltooiing van het CaMo-project, zullen de Dingo CP’s vervangen zijn door deze Griffon Engin Poste de Commandement. Zoals u zo dadelijk verder in deze presentatie zult zien, heeft dit voertuig zeer uitgebreide communicatiemogelijkheden, wat uiteindelijk een belangrijke eigenschap moet zijn van een commando-voertuig. Hij is misschien iets groter en zwaarder, maar bezit wel de nieuwste technologie op vlak van bepantsering en bescherming-systemen. Hiermee is het Bataljon Artillerie weer helemaal up-to-date op vlak van commando-voertuigen voor de komende jaren.
Het BMS-systeem dat zal moeten zorgen voor al deze communicatie is SICS, wat zal gebruikt worden door de hele landcomponent. Dit werkt nauw samen met de artillerie-software ATLAS, die zal zorgen dat onze vuursteunmiddelen efficiënt kunnen worden ingezet. ATLAS heeft wel een deftige integratie van al onze toekomstige vuursteunmiddelen, zoals de CAESAR en de MEPAC, maar ook onze radars en bijkomende middelen zoals METEO-stations tot zelfs luchtsteunmiddelen. Het is bovendien uitgebreider in functionaliteit dan ons huidig systeem, AFSIS. De kanttekening hierbij is wel dat het hierdoor iets minder gebruiksvriendelijk is dan zijn voorganger.
Enkele numerieke gegevens en eigenschappen
De Griffon EPC biedt standard plaats voor 4 bemanningsleden, dat nog aangevuld kan worden met 2 versterkingen, zoals bijvoorbeeld een transmissie onderofficier als de MELCHIOR-radio bemand moet worden. Het voertuig is acht meter lang, twee en een halve meter breed en zonder antennes bijna drie en een halve meter hoog. Zijn maximumsnelheid op de openbare weg is 90 kilometer per uur, en 45 kilometer per uur wanneer hij moeilijk terrein moet doorkruisen. In functie van het terrein heeft hij een gemiddelde actieradius van 800 kilometer. Zijn maximum toegelaten gewicht om zijn functies optimaal te kunnen toelaten is 24,5 ton. De zeswielaandrijving wordt verzekerd door een Renault Trucks 6-cilinder-motor met 400 PK.
Beschrijving werkruimte
Als we achteraan binnenkijken in de Griffon EPC zien we 4 zitplaatsen gericht naar een lange werktafel waar laptops op kunnen bevestigd worden of op een groot bord gewerkt kan worden. Aan de achterzijde is nog een vijfde zitje voorzien voor eventuele bezoekers.
Zoals u hier bovenaan kunt zien, is het mogelijk om 2 laptops uit te breiden met een extra monitor, wat het gebruiksgemak van deze toestellen aanzienlijk verhoogd. Deze 2 laptops zijn ook voorzien van 2 vaste microfoons. Een andere optie is om deze monitors naar de kant te draaien, zodat een groot bord kan uitgeschoven worden en men deftig op kaart en oleaat kan werken.
Zijaanzicht werkruimte (en bovenaanzicht voertuig)
Wanneer we de werkruimte even beter ontleden langs de zijkant, zien we als snel zijn vele communicatiemiddelen. Aan boord heeft hij drie PR4G’s die ons zullen toelaten om zowel analoge als digitale signalen uit te sturen. Twee van deze radio’s zijn verwerkt in de console, terwijl een derde zich achter de bestuurder bevindt. Daaronder zien we de MELCHIOR-radio gepositioneerd staan. Dit is een tactische radio die ons moet toelaten om met elk ander NAVO-systeem te kunnen communiceren, en dit over een lange afstand en op een zeer veilige manier. Daarnaast zien we een PRC117 radio, die nog extra mogelijkheden biedt zoals bijvoorbeeld communiceren met luchtmiddelen.
Nog enkele handige zaken die ook zichtbaar zijn op het zijaanzicht, zijn de printer voor het afdrukken van A4 papier, de ingebouwde kluis voor het bewaren van belangrijke informatie en de haspel met glasvezel die een extreem snelle kabelverbinding voorziet wanneer statisch gewerkt wordt.
Op het bovenaanzicht ziet u alle aansluitmogelijkheden voor antennes, met in de respectievelijke kleur een aanduiding voor elke radio. Zoals u ziet zijn er nog vele andere aansluitpunten voor andere antennes, wat de Griffon EPC zeer flexibel maakt om eventueel ook andere type radio’s in te bouwen.
Mogelijke configuraties
Het voertuig is flexibel als het gaat om de mogelijke configuraties waarin gewerkt kan worden. Op de linker foto zien we de standardconfiguratie. De onderofficier die het maneuver volgt op ATLAS zit helemaal links. Daarnaast zit de onderofficier die alle artillerievuren zal behandelen en opvolgen, eveneens in ATLAS en uitgebreid met een tweede monitor. Op de vierde stoel zit dan de Fire Support Officer die het grotere maneuver opvolgt in CICS en hierin orders verwerkt, eveneens uitgebreid met een tweede monitor.
Er zijn nog verschillende andere mogelijke configuraties, waarvan u hier rechts twee voorbeelden ziet. Zo kan er een transmissie onderofficier in versterking komen, die de MELCHIOR-radio zal bedienen, waardoor de onderofficier die het maneuver opvolgt zal verhuizen naar het derde zitje. Een andere mogelijkheid is dat er uitgestegen gewerkt wordt waardoor één of meerdere gebruikers buiten het voertuig, bv. in een CP-tent, zullen werken.
Interphone tablets
Bij sommigen is het daarnet misschien al opgevallen dat binnen de werkruimte 2 vaste tablets geïnstalleerd staan. Deze tablets laat het toe om conferenties op afstand te organiseren of er aan deel te nemen. Het grote voordeel van deze conferenties in vergelijking met een open radionet, is dat hier enkel specifieke gebruikers aan kunnen deelnemen en men op die manier dus een soort van privéverbinding tot stand brengt tussen de deelnemers.
Het GALIX-systeem
Het GALIX-systeem is een onderdeel van de boordbewapening en draagt bij aan de zelfverdediging van het voertuig. Wanneer het systeem door zijn sensoren opmerkt dat de Griffon gedetecteerd is door de vijand, zal het automatisch met zijn 24 mortierachtige lanceerders rookpotten uitwerpen die het dan moet toelaten om zich veilig terug te trekken.
Voorstelling ATLAS
Het ATLAS-systeem is een systeem dat de Franse landcomponent al enkele jaren gebruikt en zijn nut al zeker bewezen heeft binnen hun operaties. Het systeem verbindt alle middelen binnen de vuursteun zodat deze vlekkeloos met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. We spreken dan niet alleen van effectoren zoals de CAESARs en MEPACs, maar ook van de sensoren van onze voorwaartse waarnemers, de signalen van onze counter-battery radars en onze meteostations. Deze communicatie zal ook via de ASCA-link compatibel zijn met alle andere systemen binnen de NAVO.
Timeline ATLAS
Op deze slide zien we het hele ontwikkelingsproces dat ATLAS al heeft ondergaan. We pikken dus in op een systeem dat al jaren ontwikkeld, getest en uitgebreid geweest is door onze Franse collega’s. We halen hiermee een volwaardige vervanger voor ELIAS en AFSIS in huis die qua functionaliteit en compatibiliteit een grote stap vooruit is.
U ziet in het rood enkele belangrijke evenementen voor ons op de tijdlijn. Zo werd nog maar recentelijk de integratie voor de MEPAC toegevoegd, en werd in 2020 het gebruik van de PRC-radio’s ontwikkeld. In 2016 werd de ondersteuning voor ASCA toegevoegd, waardoor het hele systeem perfect geïntegreerd kan worden binnen een NAVO-context. Een mooie extra tool werd eveneens toegevoegd in 2020 met de 3D-weergave van het gevechtsveld. Dit helpt bijvoorbeeld bij het deconflicteren van het luchtruim, of het tijdig opmerken van kruisende kogelbanen.
Questions
Dan bedank ik u voor uw aandacht, en nodig ik u graag uit om buiten samen een kijkje te gaan nemen naar de Griffon EPC. Indien er vragen zijn kunnen die dan zeker gesteld worden aan mij, of aan mijn Franse collega, die een uitgebreidere kennis heeft over het voertuig en zijn mogelijkheden.
Aan de rechterkant zien we een afbeelding van ons huidig BMS-systeem, Elias, in combinatie met ons artillerie rekenprogramma AFSIS. Dit is een zeer gebruiksvriendelijk systeem, maar biedt geen ondersteuning voor andere vuursteunmiddelen, buiten onze mortieren en houwitsers, of detectieapparatuur, waardoor het niet geschikt is voor de toekomst in zijn huidige situatie. AFSIS brengt ook beperkingen met zich mee in functionaliteit, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van ondersteuning voor een programmavuur, of is het niet mogelijk om een 3D-weergave te zien van de kogelbaan in het terrein.
Introductie (Toestand na voltooiing CaMo-project)
Na de voltooiing van het CaMo-project, zullen de Dingo CP’s vervangen zijn door deze Griffon Engin Poste de Commandement. Zoals u zo dadelijk verder in deze presentatie zult zien, heeft dit voertuig zeer uitgebreide communicatiemogelijkheden, wat uiteindelijk een belangrijke eigenschap moet zijn van een commando-voertuig. Hij is misschien iets groter en zwaarder, maar bezit wel de nieuwste technologie op vlak van bepantsering en bescherming-systemen. Hiermee is het Bataljon Artillerie weer helemaal up-to-date op vlak van commando-voertuigen voor de komende jaren.
Het BMS-systeem dat zal moeten zorgen voor al deze communicatie is SICS, wat zal gebruikt worden door de hele landcomponent. Dit werkt nauw samen met de artillerie-software ATLAS, die zal zorgen dat onze vuursteunmiddelen efficiënt kunnen worden ingezet. ATLAS heeft wel een deftige integratie van al onze toekomstige vuursteunmiddelen, zoals de CAESAR en de MEPAC, maar ook onze radars en bijkomende middelen zoals METEO-stations tot zelfs luchtsteunmiddelen. Het is bovendien uitgebreider in functionaliteit dan ons huidig systeem, AFSIS. De kanttekening hierbij is wel dat het hierdoor iets minder gebruiksvriendelijk is dan zijn voorganger.
Enkele numerieke gegevens en eigenschappen
De Griffon EPC biedt standard plaats voor 4 bemanningsleden, dat nog aangevuld kan worden met 2 versterkingen, zoals bijvoorbeeld een transmissie onderofficier als de MELCHIOR-radio bemand moet worden. Het voertuig is acht meter lang, twee en een halve meter breed en zonder antennes bijna drie en een halve meter hoog. Zijn maximumsnelheid op de openbare weg is 90 kilometer per uur, en 45 kilometer per uur wanneer hij moeilijk terrein moet doorkruisen. In functie van het terrein heeft hij een gemiddelde actieradius van 800 kilometer. Zijn maximum toegelaten gewicht om zijn functies optimaal te kunnen toelaten is 24,5 ton. De zeswielaandrijving wordt verzekerd door een Renault Trucks 6-cilinder-motor met 400 PK.
Beschrijving werkruimte
Als we achteraan binnenkijken in de Griffon EPC zien we 4 zitplaatsen gericht naar een lange werktafel waar laptops op kunnen bevestigd worden of op een groot bord gewerkt kan worden. Aan de achterzijde is nog een vijfde zitje voorzien voor eventuele bezoekers.
Zoals u hier bovenaan kunt zien, is het mogelijk om 2 laptops uit te breiden met een extra monitor, wat het gebruiksgemak van deze toestellen aanzienlijk verhoogd. Deze 2 laptops zijn ook voorzien van 2 vaste microfoons. Een andere optie is om deze monitors naar de kant te draaien, zodat een groot bord kan uitgeschoven worden en men deftig op kaart en oleaat kan werken.
Zijaanzicht werkruimte (en bovenaanzicht voertuig)
Wanneer we de werkruimte even beter ontleden langs de zijkant, zien we als snel zijn vele communicatiemiddelen. Aan boord heeft hij drie PR4G’s die ons zullen toelaten om zowel analoge als digitale signalen uit te sturen. Twee van deze radio’s zijn verwerkt in de console, terwijl een derde zich achter de bestuurder bevindt. Daaronder zien we de MELCHIOR-radio gepositioneerd staan. Dit is een tactische radio die ons moet toelaten om met elk ander NAVO-systeem te kunnen communiceren, en dit over een lange afstand en op een zeer veilige manier. Daarnaast zien we een PRC117 radio, die nog extra mogelijkheden biedt zoals bijvoorbeeld communiceren met luchtmiddelen.
Nog enkele handige zaken die ook zichtbaar zijn op het zijaanzicht, zijn de printer voor het afdrukken van A4 papier, de ingebouwde kluis voor het bewaren van belangrijke informatie en de haspel met glasvezel die een extreem snelle kabelverbinding voorziet wanneer statisch gewerkt wordt.
Op het bovenaanzicht ziet u alle aansluitmogelijkheden voor antennes, met in de respectievelijke kleur een aanduiding voor elke radio. Zoals u ziet zijn er nog vele andere aansluitpunten voor andere antennes, wat de Griffon EPC zeer flexibel maakt om eventueel ook andere type radio’s in te bouwen.
Mogelijke configuraties
Het voertuig is flexibel als het gaat om de mogelijke configuraties waarin gewerkt kan worden. Op de linker foto zien we de standardconfiguratie. De onderofficier die het maneuver volgt op ATLAS zit helemaal links. Daarnaast zit de onderofficier die alle artillerievuren zal behandelen en opvolgen, eveneens in ATLAS en uitgebreid met een tweede monitor. Op de vierde stoel zit dan de Fire Support Officer die het grotere maneuver opvolgt in CICS en hierin orders verwerkt, eveneens uitgebreid met een tweede monitor.
Er zijn nog verschillende andere mogelijke configuraties, waarvan u hier rechts twee voorbeelden ziet. Zo kan er een transmissie onderofficier in versterking komen, die de MELCHIOR-radio zal bedienen, waardoor de onderofficier die het maneuver opvolgt zal verhuizen naar het derde zitje. Een andere mogelijkheid is dat er uitgestegen gewerkt wordt waardoor één of meerdere gebruikers buiten het voertuig, bv. in een CP-tent, zullen werken.
Interphone tablets
Bij sommigen is het daarnet misschien al opgevallen dat binnen de werkruimte 2 vaste tablets geïnstalleerd staan. Deze tablets laat het toe om conferenties op afstand te organiseren of er aan deel te nemen. Het grote voordeel van deze conferenties in vergelijking met een open radionet, is dat hier enkel specifieke gebruikers aan kunnen deelnemen en men op die manier dus een soort van privéverbinding tot stand brengt tussen de deelnemers.
Het GALIX-systeem
Het GALIX-systeem is een onderdeel van de boordbewapening en draagt bij aan de zelfverdediging van het voertuig. Wanneer het systeem door zijn sensoren opmerkt dat de Griffon gedetecteerd is door de vijand, zal het automatisch met zijn 24 mortierachtige lanceerders rookpotten uitwerpen die het dan moet toelaten om zich veilig terug te trekken.
Voorstelling ATLAS
Het ATLAS-systeem is een systeem dat de Franse landcomponent al enkele jaren gebruikt en zijn nut al zeker bewezen heeft binnen hun operaties. Het systeem verbindt alle middelen binnen de vuursteun zodat deze vlekkeloos met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. We spreken dan niet alleen van effectoren zoals de CAESARs en MEPACs, maar ook van de sensoren van onze voorwaartse waarnemers, de signalen van onze counter-battery radars en onze meteostations. Deze communicatie zal ook via de ASCA-link compatibel zijn met alle andere systemen binnen de NAVO.
Timeline ATLAS
Op deze slide zien we het hele ontwikkelingsproces dat ATLAS al heeft ondergaan. We pikken dus in op een systeem dat al jaren ontwikkeld, getest en uitgebreid geweest is door onze Franse collega’s. We halen hiermee een volwaardige vervanger voor ELIAS en AFSIS in huis die qua functionaliteit en compatibiliteit een grote stap vooruit is.
U ziet in het rood enkele belangrijke evenementen voor ons op de tijdlijn. Zo werd nog maar recentelijk de integratie voor de MEPAC toegevoegd, en werd in 2020 het gebruik van de PRC-radio’s ontwikkeld. In 2016 werd de ondersteuning voor ASCA toegevoegd, waardoor het hele systeem perfect geïntegreerd kan worden binnen een NAVO-context. Een mooie extra tool werd eveneens toegevoegd in 2020 met de 3D-weergave van het gevechtsveld. Dit helpt bijvoorbeeld bij het deconflicteren van het luchtruim, of het tijdig opmerken van kruisende kogelbanen.
Questions
Dan bedank ik u voor uw aandacht, en nodig ik u graag uit om buiten samen een kijkje te gaan nemen naar de Griffon EPC. Indien er vragen zijn kunnen die dan zeker gesteld worden aan mij, of aan mijn Franse collega, die een uitgebreidere kennis heeft over het voertuig en zijn mogelijkheden.
FRA
Nous voyons ici la situation telle qu’elle est aujourd’hui dans le bataillon. Le Dingo 2 CP est utilisé comme véhicule de commandement par nos officiers dirigeants ainsi que par nos bureaux de tir. L’avantage de ce Dingo est qu’il est relativement petit et léger, ce qui le rend assez manœuvrable. De plus, il est construit de manière modulaire, ce qui améliore la sécurité du personnel à bord. L’inconvénient du Dingo est qu’il a une capacité de transmission trop limitée, avec une configuration qui ne répond plus aux exigences actuelles. De plus, sa technologie en termes de blindage et de dispositifs de sécurité, tels que sa capacité anti-CBRN, est déjà obsolète.
Sur la droite, nous voyons une image de notre système BMS actuel, Elias, en combinaison avec notre programme de calcul d’artillerie AFSIS. C’est un système très convivial, mais il ne prend pas en charge d’autres moyens de soutien de feu, à part nos mortiers et nos obusiers, ou des équipements de détection, ce qui le rend inadapté pour l’avenir dans sa situation actuelle. AFSIS présente également des limitations fonctionnelles, telles que l’absence de support pour un tir programmé, ou l’impossibilité de voir une représentation 3D de la trajectoire des projectiles sur le terrain.
Introduction (État après l’achèvement du projet CaMo)
Après l’achèvement du projet CaMo, les Dingo CP seront remplacés par ces Griffon Engin Poste de Commandement. Comme vous le verrez plus loin dans cette présentation, ce véhicule dispose de capacités de communication très étendues, ce qui doit finalement être une caractéristique importante d’un véhicule de commandement. Il est peut-être un peu plus grand et plus lourd, mais il possède la technologie la plus récente en termes de blindage et de systèmes de protection. Cela remet le Bataillon d’Artillerie à jour en termes de véhicules de commandement pour les années à venir.
Le système BMS qui devra assurer toute cette communication est SICS, qui sera utilisé par l’ensemble de la composante terrestre. Il fonctionne en étroite collaboration avec le logiciel d’artillerie ATLAS, qui garantira que nos moyens de soutien de feu peuvent être déployés efficacement. ATLAS intègre correctement tous nos futurs moyens de soutien de feu, tels que le CAESAR et le MEPAC, mais aussi nos radars et des moyens supplémentaires tels que les stations météorologiques et même les moyens de soutien aérien. De plus, il est plus étendu en fonctionnalités que notre système actuel, AFSIS. La réserve ici est qu’il est donc un peu moins convivial que son prédécesseur.
Quelques données numériques et propriétés
Le Griffon EPC offre standardement de la place pour 4 membres d’équipage, qui peuvent être complétés par 2 renforts, comme un sous-officier de transmission si la radio MELCHIOR doit être opérée. Le véhicule mesure huit mètres de long, deux mètres et demi de large et presque trois mètres et demi de haut sans les antennes. Sa vitesse maximale sur la voie publique est de 90 kilomètres à l’heure, et de 45 kilomètres à l’heure lorsqu’il doit traverser un terrain difficile. En fonction du terrain, il a une autonomie moyenne de 800 kilomètres. Son poids maximal autorisé pour pouvoir remplir ses fonctions de manière optimale est de 24,5 tonnes. La traction à six roues est assurée par un moteur 6 cylindres de Renault Trucks avec 400 CV.
Description de l’espace de travail
En regardant à l’arrière du Griffon EPC, nous voyons 4 sièges face à une longue table de travail où des ordinateurs portables peuvent être fixés ou sur laquelle on peut travailler sur un grand tableau. À l’arrière, un cinquième siège est prévu pour d’éventuels visiteurs.
Comme vous pouvez le voir en haut, il est possible d’étendre 2 ordinateurs portables avec un moniteur supplémentaire, ce qui augmente considérablement la facilité d’utilisation de ces appareils. Ces 2 ordinateurs portables sont également équipés de 2 microphones fixes. Une autre option est de tourner ces moniteurs sur le côté afin qu’un grand tableau puisse être étendu et que l’on puisse travailler correctement sur des cartes et des transparents.
Vue latérale de l’espace de travail (et vue de dessus du véhicule)
Lorsque nous disséquons un peu mieux l’espace de travail du côté, nous voyons rapidement ses nombreux moyens de communication. À bord, il dispose de trois PR4G qui nous permettront d’envoyer des signaux analogiques et numériques. Deux de ces radios sont intégrées dans la console, tandis qu’une troisième se trouve derrière le conducteur. En dessous, nous voyons la radio MELCHIOR positionnée. C’est une radio tactique qui devrait nous permettre de communiquer avec tout autre système OTAN, sur de longues distances et de manière très sécurisée. À côté, nous voyons une radio PRC117, qui offre des possibilités supplémentaires telles que la communication avec des moyens aériens.
Quelques autres éléments pratiques également visibles sur la vue latérale sont l’imprimante pour imprimer du papier A4, le coffre-fort intégré pour stocker des informations importantes et la bobine avec fibre optique qui fournit une connexion par câble extrêmement rapide lorsqu’on travaille de manière statique.
Sur la vue de dessus, vous voyez toutes les possibilités de connexion pour les antennes, avec une indication pour chaque radio dans la couleur respective. Comme vous pouvez le voir, il y a de nombreux autres points de connexion pour d’autres antennes, ce qui rend le Griffon EPC très flexible pour éventuellement installer également d’autres types de radios.
Configurations possibles
Le véhicule est flexible en termes de configurations possibles dans lesquelles il peut travailler. Sur la photo de gauche, nous voyons la configuration standard. Le sous-officier qui suit la manœuvre sur ATLAS est assis tout à gauche. À côté de lui se trouve le sous-officier qui traitera et suivra tous les tirs d’artillerie, également dans ATLAS et étendu avec un deuxième moniteur. Sur le quatrième siège se trouve l’Officier de Soutien de Feu qui suit la manœuvre plus importante dans CICS et y traite les ordres, également étendu avec un deuxième moniteur.
Il existe plusieurs autres configurations possibles, dont vous voyez ici deux exemples à droite. Un sous-officier de transmission peut venir en renfort, qui opérera la radio MELCHIOR, ce qui fera que le sous-officier qui suit la manœuvre se déplacera vers le troisième siège. Une autre possibilité est que le travail se fasse en dehors du véhicule, de sorte qu’un ou plusieurs utilisateurs travailleront à l’extérieur du véhicule, par exemple dans une tente CP.
Tablettes Interphone
Certains l’auront peut-être déjà remarqué, mais il y a 2 tablettes fixes installées dans l’espace de travail. Ces tablettes permettent d’organiser ou de participer à des conférences à distance. Le grand avantage de ces conférences par rapport à un réseau radio ouvert est que seuls des utilisateurs spécifiques peuvent y participer, créant ainsi une sorte de connexion privée entre les participants.
Le système GALIX Le système GALIX fait partie de l’armement embarqué et contribue à l’autodéfense du véhicule. Lorsque le système détecte par ses capteurs que le Griffon a été repéré par l’ennemi, il déploiera automatiquement avec ses 24 lanceurs de type mortier des pots fumigènes qui lui permettront de se retirer en sécurité.
Présentation d’ATLAS
Le système ATLAS est un système utilisé par la composante terrestre française depuis plusieurs années et a déjà prouvé son utilité dans leurs opérations. Le système relie tous les moyens de soutien de feu afin qu’ils puissent communiquer et coopérer sans faille. Nous parlons non seulement des effecteurs tels que les CAESARs et les MEPACs, mais aussi des capteurs de nos observateurs avancés, des signaux de nos radars contre-batterie et de nos stations météorologiques. Cette communication sera également compatible avec tous les autres systèmes de l’OTAN via le lien ASCA.
Chronologie d’ATLAS
Sur cette diapositive, nous voyons tout le processus de développement qu’ATLAS a déjà subi. Nous adoptons donc un système qui a été développé, testé et étendu pendant des années par nos collègues français. Nous obtenons ainsi un remplaçant à part entière pour ELIAS et AFSIS qui représente un grand pas en avant en termes de fonctionnalité et de compatibilité.
Vous voyez en rouge quelques événements importants pour nous sur la chronologie. Par exemple, l’intégration pour le MEPAC a été ajoutée récemment, et l’utilisation des radios PRC a été développée en 2020. Le support pour ASCA a été ajouté en 2016, permettant une intégration parfaite du système dans un contexte OTAN. Un bel outil supplémentaire a également été ajouté en 2020 avec la représentation 3D du champ de bataille. Cela aide, par exemple, à déconflictualiser l’espace aérien ou à détecter à temps les trajectoires de balles croisées.
Questions
Je vous remercie pour votre attention et je vous invite à venir jeter un coup d’œil au Griffon EPC à l’extérieur. Si vous avez des questions, vous pouvez certainement les poser à moi ou à mon collègue français, qui a une connaissance plus approfondie du véhicule et de ses capacités
Sur la droite, nous voyons une image de notre système BMS actuel, Elias, en combinaison avec notre programme de calcul d’artillerie AFSIS. C’est un système très convivial, mais il ne prend pas en charge d’autres moyens de soutien de feu, à part nos mortiers et nos obusiers, ou des équipements de détection, ce qui le rend inadapté pour l’avenir dans sa situation actuelle. AFSIS présente également des limitations fonctionnelles, telles que l’absence de support pour un tir programmé, ou l’impossibilité de voir une représentation 3D de la trajectoire des projectiles sur le terrain.
Introduction (État après l’achèvement du projet CaMo)
Après l’achèvement du projet CaMo, les Dingo CP seront remplacés par ces Griffon Engin Poste de Commandement. Comme vous le verrez plus loin dans cette présentation, ce véhicule dispose de capacités de communication très étendues, ce qui doit finalement être une caractéristique importante d’un véhicule de commandement. Il est peut-être un peu plus grand et plus lourd, mais il possède la technologie la plus récente en termes de blindage et de systèmes de protection. Cela remet le Bataillon d’Artillerie à jour en termes de véhicules de commandement pour les années à venir.
Le système BMS qui devra assurer toute cette communication est SICS, qui sera utilisé par l’ensemble de la composante terrestre. Il fonctionne en étroite collaboration avec le logiciel d’artillerie ATLAS, qui garantira que nos moyens de soutien de feu peuvent être déployés efficacement. ATLAS intègre correctement tous nos futurs moyens de soutien de feu, tels que le CAESAR et le MEPAC, mais aussi nos radars et des moyens supplémentaires tels que les stations météorologiques et même les moyens de soutien aérien. De plus, il est plus étendu en fonctionnalités que notre système actuel, AFSIS. La réserve ici est qu’il est donc un peu moins convivial que son prédécesseur.
Quelques données numériques et propriétés
Le Griffon EPC offre standardement de la place pour 4 membres d’équipage, qui peuvent être complétés par 2 renforts, comme un sous-officier de transmission si la radio MELCHIOR doit être opérée. Le véhicule mesure huit mètres de long, deux mètres et demi de large et presque trois mètres et demi de haut sans les antennes. Sa vitesse maximale sur la voie publique est de 90 kilomètres à l’heure, et de 45 kilomètres à l’heure lorsqu’il doit traverser un terrain difficile. En fonction du terrain, il a une autonomie moyenne de 800 kilomètres. Son poids maximal autorisé pour pouvoir remplir ses fonctions de manière optimale est de 24,5 tonnes. La traction à six roues est assurée par un moteur 6 cylindres de Renault Trucks avec 400 CV.
Description de l’espace de travail
En regardant à l’arrière du Griffon EPC, nous voyons 4 sièges face à une longue table de travail où des ordinateurs portables peuvent être fixés ou sur laquelle on peut travailler sur un grand tableau. À l’arrière, un cinquième siège est prévu pour d’éventuels visiteurs.
Comme vous pouvez le voir en haut, il est possible d’étendre 2 ordinateurs portables avec un moniteur supplémentaire, ce qui augmente considérablement la facilité d’utilisation de ces appareils. Ces 2 ordinateurs portables sont également équipés de 2 microphones fixes. Une autre option est de tourner ces moniteurs sur le côté afin qu’un grand tableau puisse être étendu et que l’on puisse travailler correctement sur des cartes et des transparents.
Vue latérale de l’espace de travail (et vue de dessus du véhicule)
Lorsque nous disséquons un peu mieux l’espace de travail du côté, nous voyons rapidement ses nombreux moyens de communication. À bord, il dispose de trois PR4G qui nous permettront d’envoyer des signaux analogiques et numériques. Deux de ces radios sont intégrées dans la console, tandis qu’une troisième se trouve derrière le conducteur. En dessous, nous voyons la radio MELCHIOR positionnée. C’est une radio tactique qui devrait nous permettre de communiquer avec tout autre système OTAN, sur de longues distances et de manière très sécurisée. À côté, nous voyons une radio PRC117, qui offre des possibilités supplémentaires telles que la communication avec des moyens aériens.
Quelques autres éléments pratiques également visibles sur la vue latérale sont l’imprimante pour imprimer du papier A4, le coffre-fort intégré pour stocker des informations importantes et la bobine avec fibre optique qui fournit une connexion par câble extrêmement rapide lorsqu’on travaille de manière statique.
Sur la vue de dessus, vous voyez toutes les possibilités de connexion pour les antennes, avec une indication pour chaque radio dans la couleur respective. Comme vous pouvez le voir, il y a de nombreux autres points de connexion pour d’autres antennes, ce qui rend le Griffon EPC très flexible pour éventuellement installer également d’autres types de radios.
Configurations possibles
Le véhicule est flexible en termes de configurations possibles dans lesquelles il peut travailler. Sur la photo de gauche, nous voyons la configuration standard. Le sous-officier qui suit la manœuvre sur ATLAS est assis tout à gauche. À côté de lui se trouve le sous-officier qui traitera et suivra tous les tirs d’artillerie, également dans ATLAS et étendu avec un deuxième moniteur. Sur le quatrième siège se trouve l’Officier de Soutien de Feu qui suit la manœuvre plus importante dans CICS et y traite les ordres, également étendu avec un deuxième moniteur.
Il existe plusieurs autres configurations possibles, dont vous voyez ici deux exemples à droite. Un sous-officier de transmission peut venir en renfort, qui opérera la radio MELCHIOR, ce qui fera que le sous-officier qui suit la manœuvre se déplacera vers le troisième siège. Une autre possibilité est que le travail se fasse en dehors du véhicule, de sorte qu’un ou plusieurs utilisateurs travailleront à l’extérieur du véhicule, par exemple dans une tente CP.
Tablettes Interphone
Certains l’auront peut-être déjà remarqué, mais il y a 2 tablettes fixes installées dans l’espace de travail. Ces tablettes permettent d’organiser ou de participer à des conférences à distance. Le grand avantage de ces conférences par rapport à un réseau radio ouvert est que seuls des utilisateurs spécifiques peuvent y participer, créant ainsi une sorte de connexion privée entre les participants.
Le système GALIX Le système GALIX fait partie de l’armement embarqué et contribue à l’autodéfense du véhicule. Lorsque le système détecte par ses capteurs que le Griffon a été repéré par l’ennemi, il déploiera automatiquement avec ses 24 lanceurs de type mortier des pots fumigènes qui lui permettront de se retirer en sécurité.
Présentation d’ATLAS
Le système ATLAS est un système utilisé par la composante terrestre française depuis plusieurs années et a déjà prouvé son utilité dans leurs opérations. Le système relie tous les moyens de soutien de feu afin qu’ils puissent communiquer et coopérer sans faille. Nous parlons non seulement des effecteurs tels que les CAESARs et les MEPACs, mais aussi des capteurs de nos observateurs avancés, des signaux de nos radars contre-batterie et de nos stations météorologiques. Cette communication sera également compatible avec tous les autres systèmes de l’OTAN via le lien ASCA.
Chronologie d’ATLAS
Sur cette diapositive, nous voyons tout le processus de développement qu’ATLAS a déjà subi. Nous adoptons donc un système qui a été développé, testé et étendu pendant des années par nos collègues français. Nous obtenons ainsi un remplaçant à part entière pour ELIAS et AFSIS qui représente un grand pas en avant en termes de fonctionnalité et de compatibilité.
Vous voyez en rouge quelques événements importants pour nous sur la chronologie. Par exemple, l’intégration pour le MEPAC a été ajoutée récemment, et l’utilisation des radios PRC a été développée en 2020. Le support pour ASCA a été ajouté en 2016, permettant une intégration parfaite du système dans un contexte OTAN. Un bel outil supplémentaire a également été ajouté en 2020 avec la représentation 3D du champ de bataille. Cela aide, par exemple, à déconflictualiser l’espace aérien ou à détecter à temps les trajectoires de balles croisées.
Questions
Je vous remercie pour votre attention et je vous invite à venir jeter un coup d’œil au Griffon EPC à l’extérieur. Si vous avez des questions, vous pouvez certainement les poser à moi ou à mon collègue français, qui a une connaissance plus approfondie du véhicule et de ses capacités
ENG
Here we can see the situation as it is today in the battalion. The Dingo 2 CP is used as a command vehicle by both our commanding officers and our fire direction centers. The advantage of this Dingo is that it is relatively small and light, making it quite maneuverable. Moreover, it is modularly constructed, which benefits the safety of the personnel inside. The disadvantage of the Dingo is that it has a too limited transmission capacity, with a configuration that no longer meets today’s requirements. Additionally, its technology in terms of armor and safety provisions, such as its anti-CBRN capability, is already outdated.
On the right side, we see an image of our current BMS system, Elias, in combination with our artillery calculation program AFSIS. This is a very user-friendly system, but it does not support other fire support means, apart from our mortars and howitzers, or detection equipment, making it unsuitable for the future in its current state. AFSIS also brings limitations in functionality, such as the lack of support for scheduled fires, and is it not possible to see a 3D representation of the bullet trajectory in the terrain.
Introduction (State after completion of the CaMo-project)
After the completion of the CaMo project, the Dingo CPs will have been replaced by these Griffon Engin Poste de Commandement. As you will see later in this presentation, this vehicle has very extensive communication capabilities, which ultimately must be an important feature of a command vehicle. It may be slightly larger and heavier, but it does possess the latest technology in terms of armor and protection systems. This brings the Artillery Battalion completely up to date in terms of command vehicles for the coming years.
The BMS system that will have to ensure all this communication is SICS, which will be used by the entire land component. It works closely with the artillery software ATLAS, which will ensure that our fire support means can be deployed efficiently. ATLAS does have a proper integration of all our future fire support means, such as the CAESAR and the MEPAC, but also our radars and additional means such as METEO stations to even air support means. Moreover, it is more extensive in functionality than our current system, AFSIS. The caveat here is that it is therefore slightly less user-friendly than its predecessor.
Some numerical data and properties
The Griffon EPC standardly accommodates 4 crew members, which can be supplemented with 2 reinforcements, such as a transmission non-commissioned officer if the MELCHIOR radio needs to be manned. The vehicle is eight meters long, two and a half meters wide, and almost three and a half meters high without antennas. Its maximum speed on public roads is 90 kilometers per hour, and 45 kilometers per hour when it must cross difficult terrain. Depending on the terrain, it has an average range of 800 kilometers. Its maximum allowable weight to optimally perform its functions is 24.5 tons. The six-wheel drive is powered by a Renault Trucks 6-cylinder engine with 400 HP.
Description of the workspace
Looking in the back of the Griffon EPC, we see 4 seats facing a long worktable where laptops can be attached, or work can be done on a large board. At the back, there is a fifth seat for potential visitors.
As you can see at the top, it is possible to extend 2 laptops with an extra monitor, which significantly increases the ease of use of these devices. These 2 laptops are also equipped with 2 fixed microphones. Another option is to turn these monitors to the side so that a large board can be extended, and proper work can be done on maps and overlays.
Side view of the workspace (and top view of the vehicle)
When we dissect the workspace better from the side, we see its many communication means. Onboard, it has three PR4Gs that will allow us to send out both analog and digital signals. Two of these radios are incorporated into the console, while a third is located behind the driver. Below that, we see the MELCHIOR radio positioned. This is a tactical radio that should allow us to communicate with any other NATO system, over a long distance and in a very secure manner. Next to it, we see a PRC117 radio, which offers additional possibilities such as communicating with air assets.
Some other handy items that are also visible on the side view are the printer for printing A4 paper, the built-in safe for storing important information, and the reel with fiber optic that provides an extremely fast cable connection when working statically.
On the top view, you see all the connection possibilities for antennas, with an indication for each radio in the respective color. As you can see, there are many other connection points for other antennas, which makes the Griffon EPC very flexible to also install other types of radios possibly.
Possible configurations
The vehicle is flexible in terms of the possible configurations in which it can work. On the left photo, we see the standard configuration. The non-commissioned officer following the maneuver on ATLAS sits all the way to the left. Next to him sits the non-commissioned officer who will handle and follow up on all artillery fires, also in ATLAS, and extended with a second monitor. In the fourth chair sits the Fire Support Officer who follows the larger maneuver in CICS and processes orders, also extended with a second monitor.
There are several other possible configurations, two examples of which you see on the right. A transmission non-commissioned officer can come in reinforcement, who will operate the MELCHIOR radio, causing the non-commissioned officer following the maneuver to move to the third seat. Another possibility is that work is done dismounted, so one or more users will work outside the vehicle e.g., in a CP tent.
Interphone tablets
Some may have already noticed that there are 2 fixed tablets installed within the workspace. These tablets allow for organizing or participating in remote conferences. The great advantage of these conferences compared to an open radio network is that only specific users can participate, thus creating a kind of private connection between the participants.
The GALIX system
The GALIX system is part of the onboard armament and contributes to the self-defense of the vehicle. When the system’s sensors notice that the Griffon has been detected by the enemy, it will automatically deploy smoke pots with its 24 mortar-like launchers, which should then allow it to retreat safely.
Presentation ATLAS
The ATLAS system is a system that the French land component has been using for several years and has certainly proven its worth within their operations. The system connects all means within fire support so that they can communicate and cooperate flawlessly. We are not only talking about effectors such as the CAESARs and MEPACs but also about the sensors of our forward observers, the signals of our counter-battery radars, and our meteorological stations. This communication will also be compatible with all other systems within NATO via the ASCA link.
Timeline ATLAS
On this slide, we see the entire development process that ATLAS has undergone. So, we are tapping into a system that has been developed, tested, and expanded for years by our French colleagues. We are bringing in a full-fledged replacement for ELIAS and AFSIS that is a big step forward in terms of functionality and compatibility.
You see in red some important events for us on the timeline. For example, the integration for the MEPAC was only recently added, and the use of PRC radios was developed in 2020. Support for ASCA was added in 2016, allowing the entire system to be perfectly integrated within a NATO context. A nice additional tool was also added in 2020 with the 3D representation of the battlefield. This helps, for example, with deconflicting airspace or timely noticing crossing bullet trajectories.
Questions
Then I would like to thank you for your attention, and I invite you to come take a look at the Griffon EPC outside together. If there are any questions, they can certainly be asked of me, or of my French colleague, who has more extensive knowledge about the vehicle and its capabilities.
On the right side, we see an image of our current BMS system, Elias, in combination with our artillery calculation program AFSIS. This is a very user-friendly system, but it does not support other fire support means, apart from our mortars and howitzers, or detection equipment, making it unsuitable for the future in its current state. AFSIS also brings limitations in functionality, such as the lack of support for scheduled fires, and is it not possible to see a 3D representation of the bullet trajectory in the terrain.
Introduction (State after completion of the CaMo-project)
After the completion of the CaMo project, the Dingo CPs will have been replaced by these Griffon Engin Poste de Commandement. As you will see later in this presentation, this vehicle has very extensive communication capabilities, which ultimately must be an important feature of a command vehicle. It may be slightly larger and heavier, but it does possess the latest technology in terms of armor and protection systems. This brings the Artillery Battalion completely up to date in terms of command vehicles for the coming years.
The BMS system that will have to ensure all this communication is SICS, which will be used by the entire land component. It works closely with the artillery software ATLAS, which will ensure that our fire support means can be deployed efficiently. ATLAS does have a proper integration of all our future fire support means, such as the CAESAR and the MEPAC, but also our radars and additional means such as METEO stations to even air support means. Moreover, it is more extensive in functionality than our current system, AFSIS. The caveat here is that it is therefore slightly less user-friendly than its predecessor.
Some numerical data and properties
The Griffon EPC standardly accommodates 4 crew members, which can be supplemented with 2 reinforcements, such as a transmission non-commissioned officer if the MELCHIOR radio needs to be manned. The vehicle is eight meters long, two and a half meters wide, and almost three and a half meters high without antennas. Its maximum speed on public roads is 90 kilometers per hour, and 45 kilometers per hour when it must cross difficult terrain. Depending on the terrain, it has an average range of 800 kilometers. Its maximum allowable weight to optimally perform its functions is 24.5 tons. The six-wheel drive is powered by a Renault Trucks 6-cylinder engine with 400 HP.
Description of the workspace
Looking in the back of the Griffon EPC, we see 4 seats facing a long worktable where laptops can be attached, or work can be done on a large board. At the back, there is a fifth seat for potential visitors.
As you can see at the top, it is possible to extend 2 laptops with an extra monitor, which significantly increases the ease of use of these devices. These 2 laptops are also equipped with 2 fixed microphones. Another option is to turn these monitors to the side so that a large board can be extended, and proper work can be done on maps and overlays.
Side view of the workspace (and top view of the vehicle)
When we dissect the workspace better from the side, we see its many communication means. Onboard, it has three PR4Gs that will allow us to send out both analog and digital signals. Two of these radios are incorporated into the console, while a third is located behind the driver. Below that, we see the MELCHIOR radio positioned. This is a tactical radio that should allow us to communicate with any other NATO system, over a long distance and in a very secure manner. Next to it, we see a PRC117 radio, which offers additional possibilities such as communicating with air assets.
Some other handy items that are also visible on the side view are the printer for printing A4 paper, the built-in safe for storing important information, and the reel with fiber optic that provides an extremely fast cable connection when working statically.
On the top view, you see all the connection possibilities for antennas, with an indication for each radio in the respective color. As you can see, there are many other connection points for other antennas, which makes the Griffon EPC very flexible to also install other types of radios possibly.
Possible configurations
The vehicle is flexible in terms of the possible configurations in which it can work. On the left photo, we see the standard configuration. The non-commissioned officer following the maneuver on ATLAS sits all the way to the left. Next to him sits the non-commissioned officer who will handle and follow up on all artillery fires, also in ATLAS, and extended with a second monitor. In the fourth chair sits the Fire Support Officer who follows the larger maneuver in CICS and processes orders, also extended with a second monitor.
There are several other possible configurations, two examples of which you see on the right. A transmission non-commissioned officer can come in reinforcement, who will operate the MELCHIOR radio, causing the non-commissioned officer following the maneuver to move to the third seat. Another possibility is that work is done dismounted, so one or more users will work outside the vehicle e.g., in a CP tent.
Interphone tablets
Some may have already noticed that there are 2 fixed tablets installed within the workspace. These tablets allow for organizing or participating in remote conferences. The great advantage of these conferences compared to an open radio network is that only specific users can participate, thus creating a kind of private connection between the participants.
The GALIX system
The GALIX system is part of the onboard armament and contributes to the self-defense of the vehicle. When the system’s sensors notice that the Griffon has been detected by the enemy, it will automatically deploy smoke pots with its 24 mortar-like launchers, which should then allow it to retreat safely.
Presentation ATLAS
The ATLAS system is a system that the French land component has been using for several years and has certainly proven its worth within their operations. The system connects all means within fire support so that they can communicate and cooperate flawlessly. We are not only talking about effectors such as the CAESARs and MEPACs but also about the sensors of our forward observers, the signals of our counter-battery radars, and our meteorological stations. This communication will also be compatible with all other systems within NATO via the ASCA link.
Timeline ATLAS
On this slide, we see the entire development process that ATLAS has undergone. So, we are tapping into a system that has been developed, tested, and expanded for years by our French colleagues. We are bringing in a full-fledged replacement for ELIAS and AFSIS that is a big step forward in terms of functionality and compatibility.
You see in red some important events for us on the timeline. For example, the integration for the MEPAC was only recently added, and the use of PRC radios was developed in 2020. Support for ASCA was added in 2016, allowing the entire system to be perfectly integrated within a NATO context. A nice additional tool was also added in 2020 with the 3D representation of the battlefield. This helps, for example, with deconflicting airspace or timely noticing crossing bullet trajectories.
Questions
Then I would like to thank you for your attention, and I invite you to come take a look at the Griffon EPC outside together. If there are any questions, they can certainly be asked of me, or of my French colleague, who has more extensive knowledge about the vehicle and its capabilities.