Bevelsovergave - 19 september 2024
Voorwoord
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Programma
Parade: 10.30 Hr – 11.30 Hr
Receptie: 11.35 Hr – 13.00 Hr
Maaltijd: 13.00 Hr – 16.00 Hr
Curriculum vitae oud en nieuwe Korpscommandant
Via onderstaande knoppen kan u de curriculum vitae van oud en de nieuwe korpscommandant bekijken.
Oud korpscommandant
Luitenant-kolonel stafbevrethouder
Oud Korpscommandant
Nieuwe Korpscommandant
Luitenant-kolonel stafbrevethouder
Nieuwe Korpscommandant
Toekomst van het Bataljon artillerie
Onze eenheid staat aan de drempel van een grote transformatie naar een prachtige toekomst. Deze zomer zal het transformatieplan de tijdslijnen van reorganisaties, leveringen van nieuwe wapensystemen, opleidingen en Infra planning samenbrengen.
CAESAR Artilleriesysteem
De Belgische Artillerie breidt zijn capaciteiten uit van enkel nabije vuren naar tegenartillerie vuren. We zullen werken met een wapensysteem dat zijn belang in operaties reeds heeft aangetoond en nog steeds aantoont. De aankoop van 28 CAESARS zorgt ervoor dat de Artillerie terug op de kaart komt te staan binnen de Belgische Defensie en dat we een waardevolle partner kunnen zijn binnen de NAVO.
Luchtdoelartillerie
Op het slagveld van vandaag is de luchtdreiging alom
tegenwoordig en continue evoluerend. Om hier een antwoord op te kunnen bieden zal de Belgische gemotoriseerde capaciteit beschikken over haar eigen SBAD, ook hier kijkt BEL naar het strategisch partnerschap met Frankrijk. België en Frankrijk hebben in het verleden al samengewerkt op het MISTRAL wapensysteem.
Frankrijk geeft momenteel dit concept voor SBAD vorm. Deze eenheid, op SERVAL, zal bestaan uit een mix van een Ca 30mm voor C-UAS en MISTRAL M3 tegen Heli’s, vliegtuigen, grotere drones en zelfs Cruisemissiles. Deze eenheid zal beschikken over haar eigen sensoren tot op200km.
GRIFFON Voorwaartse Waarnemer
De Griffon VOA (Véhicule de l’Avant de l’Artillerie) is een indrukwekkend artillerievoertuig dat wordt gebruikt door het Franse leger. Ontworpen om snelle en nauwkeurige vuurondersteuning te bieden, beschikt het over uitzonderlijke mobiliteit en vuurkracht. Uitgerust met geavanceerde artilleriesystemen kan de Griffon VOA effectief vijandelijke doelen op grote afstand aangrijpen, wat het succes van grondoperaties verzekert. Het robuuste ontwerp omvat functies gericht op het verbeteren van de bescherming van de bemanning, waardoor het een betrouwbare troef is op het moderne slagveld. Als onderdeel van het moderniseringsprogramma voor artillerie van het Franse leger vertegenwoordigt de Griffon VOA een significante vooruitgang in militaire technologie, waarmee België’s toewijding aan het behouden van een capabele en aanpasbare gevechtskracht wordt bevestigd.
GRIFFON met geïntegreerde mortier 120mm
België gaat de uitdaging van oorlogvoering met hoge intensiteit aan door zijn artilleriecapaciteiten te versterken met gepantserde gevechtsvoertuigen en vuurkracht, essentieel voor toekomstige gemechaniseerde brigades en gevechtsbataljons. De aankoop omvat 24 MEPAC platformen met geïntegreerde 120 mm mortieren van het type 2R2M. Met een bemanning van 4 personen heeft de 2R2M een hoge mobiliteit en een Shoot & Scoot capaciteit. Het halfautomatisch laadsysteem laat toe om 10 projectielen per minuut af te vuren waardoor snelle reactietijden mogelijk zijn. Het systeem heeft een superieure nauwkeurigheid voor het neutraliseren van de vijand en biedt een maximaal bereik van 8 tot 13 km aan. De MEPAC biedt indirecte vuursteun voor troepen in contact en verhoogt de bescherming en veiligheid van de bemanning aanzienlijk door de integratie met het Griffon pantservoertuig. Deze middelen zullen gelijkmatig worden verdeeld tussen Brasschaat en Marche-en-Famenne, waardoor de inzet van het artilleriebataljon wordt verbeterd.
GRIFFON Commandopost
De GRIFFON Engin Poste de Commandement zal het nieuwe voertuig worden dat officieren en onderofficieren moet toelaten hun command and control optimaal uit te voeren. Aan de buitenzijde is weinig verschil te merken met de GRIFFON Véhicule Transport de Troupe, maar aan de binnenzijde zit het vol met technologisch materiaal van de laatste generatie. Daarbovenop biedt hij bescherming van het hoogste niveau aan de zes inzittenden zoals onder andere CBRN-bescherming, anti-mijn bescherming, ballistische bepantsering en het GALIX-systeem. Dit GALIX-systeem laat het toe om in geval van vijandelijke detectie zich te onttrekken aan het zicht door middel van een rookscherm op te bouwen.





De operationele capaciteiten van het Bataljon Artillerie
Het bataljon artillerie is de vuursteuneenheid van de gemotoriseerde brigade. Om deze vuursteun te kunnen leveren, is het bataljon opgebouwd uit meerdere specialiteiten en onderdelen die allemaal operationeeel moeten zijn om onze collega’s van de gevechtseenheden te kunnen ondersteunen. Deze specialiteiten worden op verschillende niveaus en locaties ingezet. Dit geheel noemen we de vuursteunketen.
De primaire leveranciers van de effecten op het terrein zijn onze twee schootsbatterijen, de A en de B batterij.
Zij zorgen voor de inzet en bediening van onze wapensystemen, op de juiste plaats en tijdstip, om te kunnen vuren tot op een afstand van 15km. Zij beschikken tevens over hun eigen schootsburelen die instaan voor de berekeningen die ons toelaten om doelwitten te bevuren, die niet zichtbaar zijn voor de bemanning van onze wapensystemen.
De A batterij is gekazerneerd in Brasschaat en bestaat uit twee pelotons howitser en twee pelotons mortieren.
Deze twee pelotons howitser worden samen ingezet, in de vorm van een schootsbatterij in steun van de brigade. De pelotons mortieren worden in directe steun van een gevechtsbataljon ingezet.
De B batterij is gekazerneerd in Lombardsijde en bestaat uit twee pelotons mortieren die elk eveneens directe steun aan een gevechtsbataljon kunnen leveren.
Deze batterij zal de komende jaren stapsgewijs getransformeerd worden tot een batterij luchtdoelartillerie.
De batterij ELOC is verspreid over de twee plateaus en wordt in kleinere teams ingezet, rechtstreeks afgedeeld bij de gevechtsbataljons. De specialisten van de batterij ELOC zijn verantwoordelik voor de planning en aansturing van de eigen middelen, opgelijnd met het plan van de gevechtseenheid, om de gevraagde effecten te creëren op de juiste plaats en het juiste moment. Zij fungeren als de “ogen van de artillerie” door doelwitten op te sporen en de locaties door te geven aan de schootsburelen. Bijkomend is de batterij ELOC in staat om Close Air Support (CAS) en Naval Gunfire Support (NGS) aan te vragen en te integreren in een complex luchtruim boven de gevechtszone, waarin de specialisten van de batterij ELOC verantwoordelijk zijn voor deconflictie. Om optimaal aan doelopsporing te kunnen doen, beschikt de batterij ELOC eveneens over een radarcapaciteit op korte dracht. Deze capaciteit laat toe om vijandige artilleriebeschietingen te detecteren, alsook het gebruik van drones, vliegtuigen en helikopters.
Om de vuursteunketen te kunnen sluiten beschikt het bataljon over de batterij Staf en Diensten. Zij staan in voor de munitiebevoorrading van de vuurbatterijen en verzekeren de verbindingen via onze communicatiemiddelen.
Bovendien zorgen zij zowel op het terrein als in de kazerne voor het onderhoud en herstellingen van voertuigen en bewapening en verzekeren op deze manier de operationaliteit van het bataljon.
De Batterij Instructie en Training (het zogenaamde Expertise Centrum Artillerie) verzorgt het merendeel van de opleidingen van de functies binnen de vuursteunketen, alsook een aantal vormingen die open staan voor andere eenheden. Op deze manier dragen zij ook bij aan de operationaliteit van het bataljon en het besef van het belang van vuursteun, buiten het bataljon.
Inzet in operaties sinds juli 2014
Het Bataljon Artillerie draagt de operationaliteit van onze mensen en middelen,
alsook hun operationele inzet, hoog in het vaandel.
Onderstaande lijst geeft een overzicht van de inzet voor operaties
vanaf 2014 tot heden:
Homeland Operations in het kader van Operation Vigilant Guardion (OVG) en Spring Guardian (OSG)
Deelname met een Batterij Howitzer 105 mm en steunelementen binnen een multinationaal artillerie bataljon voor de standby opdracht Very high-readiness Joint Task Force (VJTF) in 15, 19 en 23.
Ontplooiing van een detachement vuursteun op basis van de Mortier 120 mm voor de opdracht Enhanced Forward Presence te LITOUWEN en ESTLAND in 18, 19 en 23
Deelname met elementen Batterij ELOC ter ondersteuning van de Special Operations Land Task Group (SOLTG) in 19
Deelname met een Fire Support Team in steun van de Combined Arms Tactical Sub Group (CATSG) geleverd door het Bataljon 1/3L aan de standby opdracht VJTF 22. Dit detachement werd effectief geactiveerd en ontplooid richting ROEMENIE bij de Russische inval in Oekraïne in Feb 22.
Deelname met een detachement vuursteun aan de standby opdracht European Union Battle Group in 18 en 24
Inzet van een Fire Support Team voor de opdracht Operation New Nero (ONN) te NIGER in steun van elementen van het Special Operations Regiment gedurende twee rotaties in 21.
Deelname met een Fire Support Team aan de rotaties Forward Land Forces Roumania in steun van de gevechtseenheden voor de rotaties 23/Q2, 23/Q3, 24/Q1, 24/Q2 en 24/Q3
Het Bataljon maakt zich in 25 op voor de ontplooiing van een groot detachement vuursteun
naar LITOUWEN, in steun van de multinationale Battle Group onder Duits bevel.
Internationale samenwerking met de Franse Artillerie
Ter voorbereiding van de transformatie van de artillerie, heeft het Bataljon Artillerie de laatste jaren grootschalige artillerie-oefeningen uitgevoerd met twee Franse Artillerieregimenten. Enerzijds het 11e Régiment d’Artillerie de Marine (11RAMa) uit RENNES en het 68e Régiment d’Artillerie d’Afrique uit LYON.
Dergelijke oefeningen vormen de basis voor de diepgaande samenwerking met Frankrijk voor de Capacité Motorisée in het algemeen, en de artillerie in het bijzonder. Ze stellen ons in staat om in alle domeinen (tactisch, technisch, logistiek, doctrine, bevelvoering, …) onze specialisten met elkaar te laten samenwerken en samen de toekomst effectief vorm te geven. Dit moet de overstap op nieuwe wapensystemen, met nieuwe inzetvormen, zo vlot mogelijk doen verlopen.
In dit kader heeft het oefenterrein van CANJUERS dan ook reeds tweemaal gedaverd met de impacten van de Belgische Howitsers en Mortieren, waarbij onze artilleristen reeds hun toekomstige wapensystemen, in de vorm van de CAESAR 155 mm, in actie konden zien, en de Franse werkmethodes leren kennen.
Peterstad, steden met bevoorrechte relaties, garnizoensgemeente en garnizoensstad.





Peterstad Lier
In 2010 werden de tradities van 2A (inclusief het embleem en de Mars) en het peterschap
van de stad Lier overgedragen op het nieuw opgerichte Bataljon Artillerie.
Stad met bevoorrechte relaties WAREGEM,
Werd in 2010 een stad met bevoorrechte relaties,
was voordien de “Peterstad” van 6A, AieSch-6A, CC Land – Dept Aie
en het Departement Artillerie – 6de Artillerie (Brasschaat)
Stad met bevoorrechte relaties DIKSMUIDE,
Werd in 2010 een stad met bevoorrechte relaties,
was voordien de “Peterstad” van het 14de Regiment Luchtdoelartillerie (Lombardsijde).
Garnizoensgemeente BRASSCHAAT,
De thuisbasis van het Bataljon Artillerie plateau Brasschaat.
Garnizoensstad NIEUWPOORT,
De thuisbasis van het Bataljon Artillerie plateau Lombardsijde.
Relaties met lokale gemeenschappen
Samenwerkingsprincipes:
Nastreven van een samenwerking met als doel de inwoners van de stad/gemeente en de mensen van het bataljon nader tot elkaar te brengen. Aangezien zowel op militair vlak als op stedelijk/gemeentelijk niveau de beschikbare middelen steeds schaarser worden, lijkt het aangewezen om samenwerkingsinitiatieven zoveel mogelijk te hechten aan bestaande activiteiten van één van de partijen. De organisatie van nieuwe activiteiten moet zoveel mogelijk met inbreng van beide partijen gebeuren en met constante zorg voor een economisch gebruik van de ingezette middelen.