De Franse artillerie

De banden met Frankrijk dateren al van voor de oprichting van het Bataljon Artillerie en werden voornamelijk uitgediept voor wat de luchtdoelartillerie betreft. Dat zowel de 120mm Mortier, als het MISTRAL luchtafweersysteem in gebruik zijn bij de Franse artillerie is een katalysator voor een verdere verbreding van onze samenwerking.
Onze belangrijkste partners zijn:

1RAMa: 1e régiment d’artillerie de marine (Châlons-en-Champagne)

De Bij SHORAD onderhoudt haar technische kennis betreffende de integratie met het (FRA) vuurleidingssysteem door op trimestriële basis een periode van vorming en training in het gebruik van het specifieke Franse materieel MISTRAL te organiseren in de schoot van 1RAMa. Het regiment is net als ons eigen bataljon samengesteld uit zowel een vuursteun- als een luchtverdedigingscapaciteit.

35 RAP: 35e régiment d’artillerie parachutiste (TARBES)

De link tussen de voormalige Batterij Para Commando en het 35 RAP werd in 2013 opnieuw aangehaald om in de eerste plaats een uitwisseling van kennis en ervaring in het domein Para Commando op touw te zetten. Het 35 RAP is het enige Franse artillerieregiment dat over een capaciteit Para beschikt en is net als 1RAMa samengesteld uit een vuursteun- (onder andere Mortier 120 mm) en een luchtverdedigingscapaciteit (MISTRAL). Sinds 2013 nam personeel van beide eenheden dan ook deel aan gezamenlijke trainingsactiviteiten Para Commando.