NAVO-oefening Noble Ledger
in Rena, Noorwegen

 

NAVO-oefening Noble Ledger in Rena, Noorwegen

Gedurende de maand september nemen meer dan 150 militairen van het Bataljon Artillerie, van zowel Brasschaat als Lombardsijde, aangevuld met 29 militairen van het 18 Bataljon Logistiek,
10 transmissiespecialisten van de 4 Groep Communicatie- en Informatiesystemen en 10 medics van het 2 Element voor Medische Interventie (EMI) deel aan de internationale NAVO-oefening Noble Ledger in Rena, Noorwegen. Daar zullen de militairen zich voorbereiden op hun deelname aan de NATO Response Force2015 (NRF 15), een internationale eenheid die de alliantie zeer snel kan inzetten, overal ter wereld. Er nemen zeven landen aan deel: België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Noorwegen, Spanje en Portugal.

Voor het eerst zal de NRF configuratie ook een multinationaal artilleriebataljon bevatten. Dat zal bestaan uit zo’n duizend militairen en 36 artilleriestukken, gaande van de Belgische 105 mm Light Gun (een getrokken kanon) tot de Nederlandse 65 ton zware Pantserhouwitser 2000.

Het transporteren van alle middelen (voertuigen, materieel, munities en uitrusting) alsook het vervoeren van alle personeel zowel heen als terug vereist een doorgedreven planning.
Het materieel wordt in plaats gesteld per schip en het personeel komt later in verschillende fases per het vliegtuig naar Noorwegen.
Aansluitend start de geïntegreerde oefening waarbij de verschillende artillerie eenheden met elkaar trainen en procedures verder verfijnen.
Vervolgens nemen ze deel aan een geïntegreerde oefening met als doel de andere eenheden van NRF15 effectief te steunen met vuursteun.
Aangezien internationale samenwerking een doorgedreven training en synchronisatie van procedures vereist, werden verscheidene oefeningen georganiseerd.

Pantserhouwitser 2000
105 mm Light Gun

Zo vond in maart 2014 een nationale evaluatie plaats van de Belgische artilleriesteun, gevolgd in Mei 2014 door een bijkomende synchronisatie op stafniveau qua procedures.
De oefening in Noorwegen is het sluitstuk van deze trainingscyclus en heeft als doel de efficiënte werking van het multinationaal artillerie bataljon te evalueren en te valideren. In synthese kan gesteld worden dat de bijdrage van het Belgische Bataljon Artillerie relevant en performant is.